Nawigacja
Ostatnia fotka

Sarnowice, 2010.08.19
Ostatnie artykuły
Balt Military Expo 2010
Lubuskie dieseldorado
Mazury 2010
Sonisphere Festival ...
Śladem kolei w Karko...
Ostatnio na forum
Najnowsze tematy
szukam modelu
Kolej ogrodowa
Mój pierwszy segment.
Model elektrowozu BR...
Strona ŁKMK
Najciekawsze tematy
Brak tematów na forum
Aktualnie online
Gości online: 3

Użytkowników online: 0

Łącznie użytkowników: 92
Najnowszy użytkownik: marcinkraglak
Kalendarz
Po Wt śr Cz Pi So Ni
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30      
Zobacz temat
 Drukuj temat
Model elektrowozu BR211, Tillig, skala TT
michalg
#1 Drukuj posta
Dodany dnia 05-11-2009 11:25
Awatar

Użytkownik

Data rejestracji: 25.09.07

Zwracam sie z zapytaniem do kolegow Modelarzy o pomoc w sprawie konserwacji elektrowozu BR211 firmy Tillig. Jak zdjac obudowe aby dostac sie do silnika i przekladni?
Kupilem w sklepie internetowym fabrycznie nowy model. Podczas jazdy slychac bardzgo glosno prace przekladni i mechanizmow napedowych.

Drugi podobny model BR211 Tilliga, jezdzi wspaniale.

Dziekuje i pozdrawiam.
M. Guminiak

www.ikb.poznan.pl/michal.guminiak
wlodar
#2 Drukuj posta
Dodany dnia 05-11-2009 12:19
Awatar

Użytkownik

Data rejestracji: 21.08.07

Witaj!
Nie posiadam tej lokomotywy, ale zdecydowana większość lokomotyw Tilliga ma obudowy mocowane na zasadzie zatrzasków. Spróbuj więc delikatnie rozchylić burty i wysunąć z nich środek, uważając jednak na elementy kulisy krótkiego sprzętu na końcach ostoi (szare duże elementy). Skoro model jest nowy, to dziwne, ze nie ma instrukcji i opisu zdejmowania obudowy. Przecież dostęp do środka jest konieczny dla konserwacji, bądź w celu założenia dekodera, Spróbuj w ten sposób i daj znać czy się udało.
Kobieta to kiepska imitacja prawej ręki

http://lkmk.pl/articles.php?article_id=107
michalg
#3 Drukuj posta
Dodany dnia 05-11-2009 13:24
Awatar

Użytkownik

Instrukcja jest tylko po niemiecku, nie ma niestety rysunku pokazujacego dokladnie w ktorym miejscu najlepiej rozchylac obudowe. Probowalem juz tak zrobic, ale mialem wrazenie, ze moge powaznie uszkodzic model. Sprobuje oczywiscie jeszcze raz. Dziekuje.

P.S. Lubie ten elektrowoz jako kuzyna naszego EU04.
Ladnie wyglada z pietrusami.

Od kilku lat odswiezam swoja TT-ke.
Zaczynalem przygode z kolejka elektryczna 30 lat temu od tego slynnego zestawu TT z zabawkowym Gagarinem, weglarka iniskoburtowa i platforma.
Edytowane przez michalg dnia 05-11-2009 13:25

wlodar
#4 Drukuj posta
Dodany dnia 05-11-2009 14:09
Awatar

Użytkownik

Hehe, stare dobre czasySmile
A znasz stronkę? Aż się łezka w oku kręci.
Wracając do lokomotywy, możesz też zadać pytanie na forum TT. Tam wielu uzytkowników ma tę lokomotywę, wielu z pewnością ją dygitalizowało, a więc musiało ściągnąć obudowę. Rejestracja trwa moment i nic nie kosztuje.

michalg
#5 Drukuj posta
Dodany dnia 05-11-2009 15:10
Awatar

Użytkownik

Dzieki. Tak, ogladalem juz ja. Lza sie w oku kreci.
Do tego skladu z Gagarinem, babcia dokupila mi biala cysterne DSB-NYNAS. Po latach na nowo skompletowalem swoj pierwszy zestaw. Ze starego zostal mi tylko Gagarin-jezdzi do dzisiaj dosc dobrze.
Zapomnialem pogratulowac Ci zmiany stanu cywilnego-jesli sie nie myle oczywiscie.

Moja ponowna przygoda z TT-ka zaczela sie od Taurusa PIKO. Pozniej przyszla kolej na Herkulesa, a model BR 151, w szczegolnosci ten z epoki III/IVa powalil mnie na kolana. No i oczywiscie Ludmila ROCO-moim zdaniem jedna z najlepszych i najpiekniejszych lokomotyw.

A podstawa modelarstwa sa u mnie waskotorowki. Chetnie przeslalbym zdjecia moich waskich modeli.
Edytowane przez michalg dnia 05-11-2009 15:11

wlodar
#6 Drukuj posta
Dodany dnia 05-11-2009 21:26
Awatar

Użytkownik

W TT rzeczywiście coraz więcej się dzieje i dobrze, a Ludmiła ROCO udowodniła, że modele TT wcale nie muszą być gorsze od H0, ale... niestety tylko wczesna seria, która była montowana jeszcze w Austrii. Ja na szczęście załapałem się na tę właśnie oryginalną, austriacką. Po przeniesieniu produkcji do Chin okazało się, że nie rzadko brakuje niektórych zębatek -napęd już nie zawsze bywa na sześć osi, zdarzają się egzemplarze pozbawione blaszek stabilizujących, co powoduje że lokomotywa jedzie i się trzęsie. Na Forum TT dużo było o tym. Niby wina montażu a nie samego projektu modelu, ale nie wystawia to firmie zbyt dobrej opinii.
Niezaleznie od tego ROCO szykuje nowy hit -Gagarin, który na głowę bije Tilligowego. Lada moment ma się ukazać też w malowaniu PKP. Opinie nabywców jak na razie są same entuzjastyczne.

Co do zdjęć -świetny pomysł. W naszej galerii jednak jak na razie nie ma albumu dotyczącego modeli. W dziale Artykuły/Nasze modele znajdziesz min. artykuły o mojej makiecie, modelach Acida i inne. Proponuję, żebyś napisał coś podobnego o swoich modelach i dołączył najwięcej zdjęć. Napisze się Newsa o nowym artykule i w ten sposób więcej osób będzie mogło podziwiać Twoje dzieło. Jakbyś miał poblem techniczny jak to zrobić, daj znać, pomożemy.

michalg
#7 Drukuj posta
Dodany dnia 06-11-2009 12:15
Awatar

Użytkownik

Udalo mi sie zdjac obudowe elektrowozu. Chlopaki z "forumTT" pomogli. Mechanizmy napedowe nie byly nasmarowane. Kilka kropel oleju modelarskiego do przekladni Fallera rozwiazalo sprawe. Model jezdzi wspaniale.
Czytalem Wasze artykuly, ogladalem modele Acida. "Przedpola" Lodzi Fabrycznej, to tereny dobrze mi znane z dziecinstwa. Tego sie po prostu nie zapomina. Sciezka wzdluz skarpy chodzilismy z dziadkiem az do Niciarnianej. Zwykle mijalo nas kilka zolto-niebieskich skladow do Koluszek (czasem byly to ostatki EN-56) i klasycznych z moim ulubionym EU07 z pierwszej serii produkcyjnej.

Mam pytanie o parametry zdjec: objetosc plikow, rozmiar, itd. Przeslalbym je na adres klubowy. Mam tez duzo zdjec "analogowych". Pozdrawiam!
MichalG

wlodar
#8 Drukuj posta
Dodany dnia 06-11-2009 13:40
Awatar

Użytkownik

Jeśli chodzi o "przedpola" to mam identyczne wspomnienia (też chodziłem tam z dziadkiem Smile), stąd też temat mojej makiety. Już niedługo przygotuję trzecią część opisu, dotyczącą sieci trakcyjnej (buduję ją samodzielnie całkowicie od podstaw).

Co do zdjęć, to najlepiej jakby były w formacie .jpg, optymalna rozdzielczość 1024x768 pikseli, rozmiar plików nie przekraczający 200kB. Dobrze jakbyś przygotował też miniatury zdjęć w rozmiarze 150x113 pikseli. W ogóle informacje jak uprościć pracę naszego Administratora w zakresie wstawiania zdjęć do artykułów znajdziesz pod tym linkiem.
Edytowane przez wlodar dnia 06-11-2009 13:47

michalg
#9 Drukuj posta
Dodany dnia 06-11-2009 17:15
Awatar

Użytkownik

Mam jeszcze jedno pytanie. Ten elektrowoz BR211/E11 ladnie wyglada z Bipa. Mam historyczna Bipe jeszcze z BTTB i chcialbym wymienic w niej kolka na nowe, metalowe.
Tillig oferuje dwa typy kol: 7,5 mm oraz 8 mm. Jaka srednica kol bedzie lepsza pod wzgledem biegowym? Moze te pol milimetra jest pomijalne akurat dla tego wagonu? Pozdrawiam.
MichalG

michalg
#10 Drukuj posta
Dodany dnia 06-11-2009 18:00
Awatar

Użytkownik

Tekst artykulu o modelach waskotorowek podeslac Acid'owi czy Tobie? Przygotuje go na poniedzialek. A zdjecia mozna juz umiescic na stronie - zdecydujcie jak bedzie lepiej.
Rysuje rowniez szkice o tematyce kolejowej-moge je rowniez podeslac. Pozdrawiam!
michalg dodał/a następującą grafikę:

[20.35Kb]
Edytowane przez michalg dnia 06-11-2009 18:05
MichalG

wlodar
#11 Drukuj posta
Dodany dnia 08-11-2009 11:11
Awatar

Użytkownik

michalg napisał/a:
Mam jeszcze jedno pytanie. Ten elektrowoz BR211/E11 ladnie wyglada z Bipa. Mam historyczna Bipe jeszcze z BTTB i chcialbym wymienic w niej kolka na nowe, metalowe.
Tillig oferuje dwa typy kol: 7,5 mm oraz 8 mm. Jaka srednica kol bedzie lepsza pod wzgledem biegowym? Moze te pol milimetra jest pomijalne akurat dla tego wagonu? Pozdrawiam.

Też myślę o wymianie kół w moich Bipach (mam trzy zestawy). Plastiki zwłaszcza w tym modelu generują wyjątkowe opory toczenia. Szukałem w serwisówkach których kół używają, ale jak na złość akurat opisu Bipy nie znalazłem. Myślę jednak, że pół milimetra nie powinno robić różnicy.

Co do artykułu to nie wiem jak tam Acid stoi z tzw. wolnym czasem, więc możesz go przesłać do mnie (wlod0@poczta.onet.pl). Jeśli zamierzasz napisać go w Wordzie, to możesz powklejać do niego zdjęcia, tak bym wiedział jaki chcesz mieć ogólny układ całości. Ja to przekonwertuję na html i odeślę Acidowi gotowy plik, który on tylko będzie musiał opublikować. Pliki zdjęć do artykułu możesz też przesłać na mojego maila jako załączniki, najlepiej w takim formacie jak pisałem, łącznie z miniaturami. Jeśli coś niejasne to pytaj tu, lub na PW.
Co do pozostałych zdjęć (nie do artykułu) to możesz je sam dodawać (po lewej masz link "dodaj zdjęcie" ). Jeśli nie ma pasującego albumu, to musisz pogadać z Panem Administratorem coby utworzył (uwaga: Acid jest czujny i niektóre zdjęcia odrzuca jako nie wystarczająco zajebisteSmile).
Jeśli chodzi o szkice to myślę że pomysł jest fajny i mogłoby to oryginalnie urozmaicić naszą galerię (niczego podobnego do tej pory nie było na naszej Stronie). Tutaj na pewno trzeba by utworzyć nowy album np. "Kolejowe grafiki", albo wprowadzić autorskie albumy poszczególnych członków i sympatyków Klubu (np. "Galeria Michała Guminiaka" ). W tym drugim wypadku cenzura powinna być marginalna, czyli każdy może wstawiać do swojej galerii co chce, byleby było to zgodne z prawem i tematyką serwisu. Na ten temat muszą się jednak wypowiedzieć inni członkowie, gdyż to co napisałem to jedynie moja prywatna opinia i jestem z niej dumnySmile.
Pozdrawiam
Edytowane przez wlodar dnia 08-11-2009 11:17

michalg
#12 Drukuj posta
Dodany dnia 09-11-2009 14:39
Awatar

Użytkownik

Czesc.
Dziekuje za informacje. Zalaczam zjecia moich ulubionych lokow. To ten czerwony mial klopoty z jazda. Teraz pracuje elegancko i cicho.

[94.07Kb]
Edytowane przez michalg dnia 09-11-2009 19:13
MichalG

wlodar
#13 Drukuj posta
Dodany dnia 10-11-2009 12:39
Awatar

Użytkownik

Nie no, E11 i E42 są po prostu kultowe, a skok jakościowy w stosunku do BTTB jest niezaprzeczalny. Szkoda tylko, że te lokomotywy nie jeździły na PKP. Ciekawe jak by wyglądały z dużymi reflektoramiSmile

michalg
#14 Drukuj posta
Dodany dnia 11-11-2009 16:14
Awatar

Użytkownik

Lokomotywy E11/BR211 sa piekne. Mimo, ze nie bucha z nich para, to jeszcze naleza do klasyki gatunku. Wspolczesne elektrowozy, moim zdaniem, traca juz ten dyskretny, kolejowy urok. Ten zielony pieknie prezentuje sie z Bipami.
Duze reflektory - i mamy juz prawie EU04 Smile
MichalG

michalg
#15 Drukuj posta
Dodany dnia 12-11-2009 14:02
Awatar

Użytkownik

Z sentymentu do tej lokomotywy, nabylem rowniez slynny egzemplarz w skali H0 firmy PIKO.
Po latach odtwarzam kolekcje z dawnych, beztroskich czasow dziecinstwa. Pierwszy model tego elektrowozu kupila mi mama, w Czuj-Czynie na Piotrkowskiej przy Magdzie. Mama nie miala rozeznania w skalach kolejkowych, wiec kupila, to, co jej serce podpowiedzialo. Mieszkalismy niedaleko Dworca Fabrycznego i obowiazkowym punktem dnia byla wizyta na stacji, gdzie moja uwage przyciagnely wlasnie elektrowozy. W zawieruchach przeprowadzek elektrowoz gdzies zginal. Pozostal jednak mocno w pamieci, z uwagi na wozki skretne, dwa silniki i zmienne oswietlenie. Innym kultowym modelem lokomotywy elektrycznej byl E46 z pierwszych partii elektrowozow PIKO. Pamietam, ze obudowa tej lokomotywy wykonana byla z ebonitu, i te druciane pantografy! Tego loka dostalem od dziadka.
Z dziadkiem, zrobilismy jeszcze model tramwaju typu N, z blachy, w duzej skali. Elementy nadwozia i poszycia dziadek wycial krawieckimi nozyczkami z arkusza blachy, a pantograf zrobil z drutu ze starego parasola. Model byl nitowany i mial "silnik" sprezynowy. Nadalem mu numer 12 - takim skladem jezdzilismy na Stoki.
O klimatach tramwajowych niedawno rozmawialismy z Radkiem Pasternakiem. Lza sie w oku kreci za poczciwymi 24, 12 i innymi zasluzonymi tramwajami i liniami.
Rozpisalem sie wspomnieniami. Dzieki za wyrozumialosc. Pozdrawiam serdecznie.

[88.94Kb]
Edytowane przez michalg dnia 12-11-2009 14:30
MichalG

michalg
#16 Drukuj posta
Dodany dnia 12-11-2009 14:28
Awatar

Użytkownik

A teraz model, tez slynny, ze stajni BTTB